RTK1:stä RTK4:ään

Sunnuntaina saavutimme jotain sellaista, johon en vielä vuosi sitten olisi uskonut. Saimme HSKH:n rally-tokokisojen mestariluokasta kolmannen hyväksytyn tuloksen ja RTK4:n.

Tässä kuvakavalkaadia ja mietteitä matkan varrelta.

2012-04-15 12.07.55

Koirakoulu Kompassissa alkeiskurssilla

Aloitimme lajiin tutustumisen kolmisen vuotta sitten SuoRat:n alkeiskurssilta. Mietin tuolloin, ettei me ikinä opita, mutta koska Sisun kanssa on ”pakko” treenata jotain päätin yrittää. Jatkoimme treenaamista epäsäännöllisesti lagottojen treenivuorolla Kelkkapuiston kentällä. Sieltä jatkoimme Masseterin kurssille, HSKH:n kurssille ja lopulta EKK:n harrastajaryhmään. En ole kovin kilpahenkinen, enkä ajatellut lähteväni kisaamaan, mutta arkitottelevisuuskoulutusohjaajakurssille (huh, miten pitkä sana) oli pääsyvaatimuksena, että kisaa ylemmissä luokissa. Lähdettiin siis kokeilemaan josko saisimme tuloksen.

Kisaamisen aloitimme lajin virallistumispäivänä 1.5.2014. Silloin kisattiin Veikkolassa Piskipajassa EKK:n omissa kisoissa. Saldona 95/100, joka oli ensimmäiselle kerralle loistava tulos. Ohjaajaa taisi jännittää todella paljon. Onneksi talkoillessa ja muita kannustaessa pahin jännitys laantui. Tässä vaiheessa vakuutuin, että rally-toko on meidän laji. Kavereiden kannustus ja ilo hyvin menneestä kisasta oli niin mukaansatempaavaa.

Seuraavat kisat olivat vasta elokuussa Ojangossa eli toisen kotiseurani HSKH:n kisat. Äitini oli saanut pari päivää aiemmin sydänkohtauksen, joten ajatukset olivat vähän muualla. Anna Pekkalan tuomaroimista kisoista saimme 97/100 eli hyvään suuntaan olimme menossa.

Nälkä kasvoi syödessä, ja halu saada himoittu RTK 1, joten suuntasimme Hankoon kisaamaan. Sieltä saldona oli 80/100, ja muistan vieläkin, ettei Sisu suostunut menemään maahan = saimme 2 x 10 pisteen virhettä. Kuva Hangon kisoista, jossa ainakin seuraaminen oli hyvää.

Sisu radalla

Avoimen luokan korkkasimme syyskuussa Veikkolassa Tiia Hämäläisen tuomaroidessa kisaa. Siellä kehänauharulla vei voiton, ja Sisun takajalka meni kehän toiselle puolelle. Seurauksena oli HYL ja meille tuli puolen vuoden tuumailutauko. Olin sitä mieltä, ettei meistä ole kisaamaan, sillä Sisu häröili liikaa, enkä voinut olla varma missä sälli luuhasi pitkissä seuraamisissa.

loimaankisat2015

Tässä välissä vaihdoimme muistaakseni harrastusryhmästä kisaavien ryhmään EKK:ssa ja aloitimme tuuraajana SuoRatin treeneissä.

Tämän vuoden maaliskuussa innostuimme uudelleen, ja teimme mukavan kolmen kisan sarjan avoimessa luokassa. Ensin matkasimme Loimaalle (kuva yllä), jossa voitimme upealla 98/100-tuloksella. Omista kisoista Agimestassa nappasimme samoin 98/100 ja niukasti voiton (kuva alla).EKK_minnaJaLieska_palkintopallilla

Raaseporissa saldona oli 89/100 ja RTK2 (kuva alla).

IMG_2804

Voittajaluokassa mukaan tulee oikealla seuraaminen, joka tuntui ensin ihan helpolle, mutta radan vaikeutuessa Sisun motivaation ylläpitäminen on välillä haastavaa. Kisasimme ensimmäisen voittajakisan Inkoossa vaihtelevissa sääoloissa Heikki Palosaaren tuomaroimissa kisoissa. Heikki tekee yleensä melko haastavan radan ja on tiukka tuomari. Vastaavasti hän antaa kivasti suullista ja kirjallista palautetta. Olimme lisäksi nollakoirakkona mestariluokassa. Paljon oli treenattavaa mestariluokkaan (virhepisteitä 80!), kuten tuomari totesi, mutta minulle tuli fiilis, että kyllä me sinne vielä joskus päästään.

Kaksi seuraavaa voittajaluokan kisaa kisasimme samana päivänä Suomen Rally-tokoyhdistyksen kisoissa kesäkuun lopussa Salossa. Siippakin pääsi talkoilun makuun, kun Salosta ei löytynyt tarpeeksi vapaaehtoisia. Ensimmäisestä Anna Klingenbergin tuomaroimasta kisasta saimme 98/100 ja toisen sijan. Olin tuloksesta aivan superonnellinen, sillä Sisu häröili koko aamun, ja karkasi jopa kerran sisälle etsimään isäntää. Paikkamakuu oli vasemmalla sivulla maaten – mikäpä siinä on koiran ollessa. Toinen kisa oli mielestäni paljon vaikeammalla, Tiia Hämäläisen tuomaroimalla, radalla. Siitä saimme 74/100, mutta se oikeutti myös toiseen sijaan, sillä vain 2 koirakkoa sai tuloksen. Tästä kisasta saimme myös RTK3:n.

Kesällä pidimme kisataukoa, eikä meillä ollut mikään kiire kisaamaan. Sisulta murtui kannuskynsi, joten siinäkin mielessä kisaaminen sai jäädä taka-alalle. Treenailemme yhdistyksen ryhmässä, ja saimme tavoitteeseemme hankkia yhden hyväksytyn tuloksen tämän syksyn aikana. Mestariluokkaan pääsee yleensä aika viime tingassa kisaamaan, joten ilmoittauduin HSKH:n syyskuiseen kisaan ja alla taidonnäytettämme sieltä. Kivannäköisestä menosta huolimatta saldo oli kuitenkin 60/100 eli ei tulosta. HSKH rally-tokokoe 5.9.2015 MES Kirsi & Sisu

Seuraava kisa marraskuussa oli Agimestassa EKK:n järjestämänä. Anna Pekkala oli tehnyt ”tehtävissä olevan” radan. Kerrankin olin talkoista vapaa, ja sain pohtia kotona rauhassa suoritusta. Sisu nautti ja minustakin oli hauska tehdä monipuolista rataa. Tulimme, teimme ja voitimme 96/100-pisteellä.

20151114_175926

Seuraavana päivänä matkasimme Heinolaan auttamaan tuomariksi valmistuvaa ystävää eli olimme yksi kuudesta kisaavasta koirakosta. Outo alusta ja siinä olevat hajut veivät kikkuraa, mutta nappasimme 92/100 pistettä ja 2. sijan.

Sitten viikko lepoa ja hakemaan MES0-tulos Loimaalta – taas viime hetkellä mukaan hälyytettynä tuomariharjoittelua auttavana koirakkona. Tässä vaiheessa emännällä alkoi olla kisaväsymystä ja fiilis, ettei me osata mitään. Onneksi olimme ilmoittautuneet HSKH:n kisoihin 29.11. Sieltä saimme kolmannen hyväksytyn tuloksen, rimaa hipoen tosin, ja sen himoitun RTK4:n. 20151129_114002

Nyt pidämme kisataukoa ja kasvatamme Sisun turkkia. Tavoitteenamme on, ei vähempää kuin valion arvo. Siihen tarvitaan vähintään H-tulos näyttelystä, joten nyt treenaillaan siihen. Lisäksi tarvitaan 3 vähintään 95 pisteen suoritusta, joista 1 meillä on jo olemassa. Tämä jälkimmäinen taitaa olla näistä se haastavampi juttu. Viimeaikaisten suoritusten perusteella en budjetoi sitä saavutettavaksi ihan lähiaikoina.

Alla olevassa Omakoiran taulukossa näkyvät tulokset vain syyskuuhun asti, mutta kyllä ne sinne jossain välissä päivittyvät. Alun uskon puutteesta huolimatta olemme edenneet nopeasti. Kisaamiseenkin näköjään tottuu, vaikka vieläkin jännitän jonkun verran.

saldo301115

Rallyssa kisaava porukka on tosi mukavaa. Suurin osa on valmis antamaan vinkkejä pyynnöstä (osa myös pyynnöttä 🙂 ), kuvaamaan suoritusta ja ennen kaikkea kannustamaan. Sunnuntainakin iloitsimme toistemme hyvistä suorituksista, lohdutimme hylätyn tuloksen saaneita ja mietimme, miten opettaa eräälle koiralle liikkeestä istu, jätä koira -kyltti. Mikäli et ole lajiin vielä tutustunut, suosittelen kokeilemaan. Hauskaa ja helppoa, kun minäkin osaan.

Avainsanat:, , ,

Yksi ajatus artikkelista “RTK1:stä RTK4:ään

1. […] Sisun kanssa aktiivisesti viime vuonna. Alkuvuodesta tosin pidimme emännän motivaation palauttamiseksi kisataukoa, mutta kun se […]